“Ik wil een leuke moeder zijn!”

““Ik wil een leuke moeder zijn!”

Ze wil zo graag een leuke moeder zijn. Een charmante echtgenote, maar ook een gewaardeerde leidinggevende. Een dochter waar je op kunt bouwen. Een gezellige zus waar je graag de stad mee in gaat. En o ja, ook nog een attente vriendin die geregeld even belt om bij te kletsen. Aandacht en een luisterend oor voor iedereen. Maar op dit moment staat ze mijlenver af van al die goede bedoelingen. Ze probeert het wel, maar het lukt gewoon niet meer.
Op vakantie, afgelopen zomer, ging het eigenlijk best goed. Maar eenmaal thuis begonnen de klachten weer. Vooral ’s nachts. Plots opkomende hartkloppingen, zweten, een doof gevoel in haar armen. De eerste keer dat dit gebeurde, belde haar man ongerust 112. In het ziekenhuis namen ze bloed bij haar af, werden foto’s gemaakt, een hartfilmpje en een CT-scan. Maar dit uitgebreide onderzoek bracht niets aan het licht. Na de vakantie kwamen de angstaanvallen, inclusief hevige rugpijn, terug.
Met horten en stoten doet deze mevrouw bij mij in de spreekkamer haar verhaal, af en toe geholpen door haar man. Ik kom erachter dat ze manager is bij een groot bedrijf en gelukkig plezier heeft in haar werk. Maar dat de bedrijfsarts er bovenop zit vindt ze lastig. Ze zit nu voor de tweede keer in een paar jaar ziek thuis met een combinatie van klachten. De bedrijfsarts heeft haar naar mij doorverwezen. Ze heeft het gevoel dat ze snel weer aan het werk moet. Dan begint ze te huilen. Met nog twee jonge kinderen op de basisschool, kan ze nu niet de moeder zijn die ze wil zijn. Een kort lontje, dat is het. Logisch dat het momenteel ook niet zo lekker gaat tussen haar en haar man.
Natuurlijk heeft ze al hulp gezocht en gekregen. Elke week fysiotherapie om de pijn in haar rug te verlichten, maar dat zette geen zoden aan de dijk. Eens per twee weken zit ze bij de psycholoog. Die heeft haar inzicht gegeven in veel zaken, maar in de praktijk…toch lastig om dingen te veranderen zodat het ook echt beter wordt. Met een wanhopige blik kijkt ze me aan. Wat moet ze nu?
Bij Orthovisio zijn meer en andere behandelingen mogelijk, vertel ik haar. Na een eerste gesprek met de revalidatiearts gaan wij met een heel team om tafel zitten. Daarin zitten de revalidatiearts, een internist, fysiotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker, ergotherapeut en mensendieck therapeut. Samen kijken we naar mogelijke invalshoeken. Hoe kunnen we samen een combinatie van behandelingen aanbieden? De revalidatiearts stelt vervolgens een behandelplan op dat drie á vier maanden duurt. In die periode wordt meestal drie keer in het team besproken of de patiënt vooruitgaat of dat we onze plannen moeten bijstellen. Deze mevrouw ging voor een behandeling met maatschappelijk werk, psycholoog, fysiotherapie en ergotherapie. Via hen leerde ze beter om te gaan met de spanningen thuis en op het werk. Door haar energie beter te spreiden kan ze haar werk weer hervatten. Enkele maanden later tref ik haar weer, op de gang. Ze heeft net haar eindgesprek gehad met Marco, onze revalidatie- arts. Voor me staat een andere vrouw. Vrolijk, sterk. Een leuke moeder, echtgenote, dochter, zus én leidinggevende.

Martin de Jong | internist

   NIEUWS

  ADRES GEGEVENS

Orthovisio Schagen
Piet Ottstraat 1
1741 NW Schagen
0224-791010
info@orthovisio.nl

  OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag  9.00-17.00

2018-07-18T14:50:13+00:00