“Hak m’n been er maar af!”

“Hak m’n been er maar af!”

Voorzichtig probeer ik in te schatten of de meneer die tegenover me zit serieus is. Geen spoor van een glimlach op zijn gezicht, ook geen lachende ogen. Deze patiënt heeft veel pijn, da’s wel duidelijk. Zoveel, dat hij nog liever zonder been door het leven gaat, dan op deze manier verder gaan.
Pijn hebben we allemaal wel eens. In onze schouder, nek of rug. Meestal weet je wel waar het vandaan komt en meestal gaat het weer over. Niet zeuren, gewoon doorgaan. Dat zit een beetje in onze aard. In de tussentijd nemen we nog een paracetamolletje om een paar uurtjes van dat nare gevoel verlost te zijn. Maar wat als de pijn niet weggaat? Als de klachten zomaar opduiken zonder duidelijke reden, en na een paar weken nog steeds niet zijn verdwenen?
Modder je door? Of ga je hulp zoeken? Mensen in je omgeving dringen aan: “Bel nou eens de huisarts!” Vooruit dan maar. Tijd dat iemand de oorzaak weet te vinden en met een oplossing komt. In veel gevallen kan de huisarts je helpen of geruststellen. Maar soms is verder onderzoek nodig in het ziekenhuis. Een specialist maakt röntgenfoto’s, maar ook hier kan het zijn dat die niets verontrustends laten zien. Zonder duidelijke diagnose zit je dan weer thuis. De pijn is gebleven, de ongerustheid ook. Het vreet aan je, dat is te zien. Of soms ook niet, een mens kan veel leed verbergen. Maar alles is anders geworden. Werken gaat niet meer zo goed, huishoudelijke klussen vallen zwaar. Zelfs de dingen waar je normaal plezier aan beleeft en juist energie van krijgt, worden een last. Gezellig winkelen? Spontaan iets doen met de kinderen of kleinkinderen? De volgende dag moet je dat bezuren. Steeds meer leuks laat je om die reden aan je voorbij gaan. Alles wordt door de pijn bepaald. Het is om gek van te worden! Terug naar de huisarts dan maar. En de specialist. Meer onderzoeken volgen, maar de uitkomst is niet anders dan de vorige keer. “We weten niet waar de klachten precies vandaan komen.” En dus is er ook geen oplossing.
Been afhakken dan maar? Gelukkig zijn er nog alternatieven… Mogelijk is dit het moment om Orthovisio te raadplegen. Orthovisio heeft al vele mensen met langdurige pijnklachten kunnen helpen. Wij werken open en transparant. Dat betekent dat alles in overleg gaat en dat je goed op de hoogte wordt gehouden. Tijdens het eerste gesprek neemt onze revalidatiearts de problemen met je door. Wat zijn de klachten? En wat betekent dat voor jou, je gezin, hobby’s en je werk? Daarna kijken we naar de oplossingen. Een goed behandelplan kan de pijn verlichten zodat je stukje bij beetje je dagelijks leven weer terugkrijgt. Waarschijnlijk met aanpassingen, maar er zijn mogelijkheden.
Met de hulp van onze fysiotherapeuten, psychologe, maatschappelijk werkster, ergotherapeut en/of Mensendieck helpt Orthovisio je om de draad van het leven weer op te pakken. Wij zitten in Schagen; je bent van harte welkom na verwijzing door huisarts of specialist.

Willem J. van der Ham | orthopedisch chirurg

   NIEUWS

  ADRES GEGEVENS

Orthovisio Schagen
Piet Ottstraat 1
1741 NW Schagen
0224-791010
info@orthovisio.nl

  OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag  9.00-17.00

2018-07-18T14:51:15+00:00