“Altijd maar moe”

“Altijd maar moe”

Jaloers kan ze zijn op haar kleinkinderen die barsten van de energie. Of het nou ’s ochtends of ’s avonds is; als er iets leuks te beleven valt, zetten zij gewoon een tandje bij. “Moeten jullie niet even rustig zitten?” Dan kijken ze verbaasd op, of schudden lachend met hun hoofd van nee. Moe, hoezo? Jaloers kan ze zijn op haar beste vriendin, die de hele dag van hot naar her racet, haar huis altijd aan kant heeft en genoeg pit om meerdere keren per week te sporten. Hoe doen anderen dat toch? Haar eigen batterij is ’s ochtends al halfleeg. “Ik ben gewoon dood- en doodmoe.”
Dat had de mevrouw met wie ik een afspraak heb, nauwelijks hoeven te vertellen. Het is aan alles te zien, de manier waarop ze binnenkomt, haar jas aan de kapstok hangt en gaat zitten. Hoe ze me aankijkt en toch ook weer niet. Ze snapt het zelf ook niet, zegt ze. Ze gaat op tijd naar bed en slaapt over het algemeen goed. “Maar toch ben ik al moe als ik wakker word. Overdag doe ik alles wat ik moet doen, maar met moeite.” Sommige mensen starten nou eenmaal langzaam op. Maar dat is bij haar niet het probleem. “Ik word moe wakker en in de loop van de dag wordt het alleen maar erger. Daar komt bij dat ik veel vergeet.”
Ik kan haar geruststellen. Alhoewel het lijkt alsof iedereen om haar heen maar doordendert, is ze zeker niet de enige. Bij Orthovisio zien we regelmatig patiënten die het lastig vinden om hun energie te verdelen. Een batterij kan pas op volle kracht werken, en weer voldoende energie leveren, als hij volledig is opgeladen. Dat het met ons eigen lichaam precies zo werkt, daar zijn we ons vaak niet van bewust. Ook deze mevrouw verbruikt veel meer energie dan zij beschikbaar heeft. Dag na dag. Ze trekt haar eigen accu meer dan leeg, zonder deze voldoende tijd te geven om weer op te laden. De volgende dag begint ze met een valse start, oftewel een halfvolle batterij. En dat terwijl er net zo veel werk ligt te wachten als gisteren. Geen wonder dat je je altijd moe voelt…
Wie altijd op zijn tenen loopt, raakt uitgeput. Je lichaam geeft hiervoor signalen af: pijn is de bekendste, maar ook dingen vergeten, weinig initiatief tonen en moeite hebben met een drukke omgeving kunnen tekenen zijn dat iemand oververmoeid is.
Bij Orthovisio leren we mensen te luisteren naar wat hun lichaam aangeeft en waar de grenzen liggen. Als ergotherapeut help ik om de balans te vinden tussen wat je doet op een dag (belasting) en de hoeveelheid energie die je hebt (belastbaarheid). Veel mensen gaan als een wervelwind door het leven, willen alles achter elkaar doen, om zich dan pas een momentje rust te gunnen. Het lichaam doet zeer, maar tóch gaan we door. Hoe krijg je de zaken weer in evenwicht? Dat lukt door bewust om te gaan met de energie die je hebt en door je dag beter in te delen.
De mevrouw die bij mij zit, begrijpt dat ze haar energie anders moet verdelen. Maar sputtert nog wel een beetje tegen. “Ja maar… sommige dingen moet je nu eenmaal doen!” Dat klopt, zeg ik. Maar je hebt zelf de keuze in hoe en wanneer je dit doet. Iedereen gaat wel eens over zijn of haar grenzen heen. De kunst is om dat niet te vaak te laten gebeuren en niet te erg. Je lichaam doet zijn uiterste best om jou bij te houden, maar geeft ook aan als het tempo te hoog ligt.

Rianne Breur | ergotherapeut

   NIEUWS

  ADRES GEGEVENS

Orthovisio Schagen
Piet Ottstraat 1
1741 NW Schagen
0224-791010
info@orthovisio.nl

  OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag  9.00-17.00

2018-07-18T14:49:06+00:00